top of page

5 sätt stress kan påverka vår kropp vi kanske inte tänker på

Sress, något de flesta av oss upplevt vid en eller annan tidpunkt i livet. Stress kan både vara en positiv drivkraft men också en tyngande faktor i våra liv. Här följer en liten artikel om 5 kroppsliga effekter av stress man kanske inte alltid tänker på.1. Håravfall.


Så stressad att du tappar allt hår? Det finns faktiskt en viss sanning i tanken bakom att stress orsakar håravfall. Man har sett att tillväxtcykeln för våra hårceller kan störas av höga nivåer stress och orsaka ett håravfall känt som ”telogen effluvium”. Denna typen av håravfall är ofta temporär och återställs oftast när man återhämtat sig från sin stressiga episod i livet


2. Matsmältningsproblem.


Någonsin upplevt att din mage är nervös? Att det känns som att magen vänder och vrider sig när du upplever höga nivåer stress? Då är du väl medveten om det starka bandet mellan stressnivå och matsmältningssystemet. Magtarmkanalen som delvis styrs av det ”Enteriska nervsystemet” och delvis av det ”centrala nervsystemet” är väldigt känsligt för just stress. Stress kan leda till besvär som: Sura uppstötningar, illamående, otillräcklig matsmältning, förstoppning med mera. Dessutom kan stress göra livet ännu svårare för dig med IBS!


3. Menstruella besvär.


Oregelbunden mens? Kan det bero på stress? Absolut! Kortisol ett stresshormon tillverkat av vår egen binjurebark som har förmågan att störa en liten del av vår hjärna som kallas Hypothalamus. Hypothalamus producerar hormoner som styr ytterligare en hormonsprutande del av hjärnan som kallas Hypofysen och Hypofysen sprutar i sin tur ut hormoner som styr diverse olika organ i kroppen däribland: Ovarierna. Så ja oregelbunden mens kan absolut orsakas av stress. Men som tur är så gäller samma sak här som med håravfallet - Bli kvitt stressen och du blir oftast kvitt med problemen!


4. Återkommande förkylningar.


Din förkylning beror på stress! - Nej det kanske inte är helt sant. Förkylningar och infektioner orsakas oftast av virus och bakterier dock kan stress vara en av de faktorer som gör att vi blir mer sårbara för dessa rackare. Studier talar för att stress försvagar vårt immunsystem genom att minska mängden vita blodkroppar i systemet; Dessa agerar kroppens inre försvar mot infektioner och med en nedsatt nivå är man därav också mer mottaglig för infektiösa sjukdomar.

Långvarig stress orsakar också konstanta högre nivåer kortisol i kroppen vilket också försvårar kroppens egen process till att motverka infektioner.


5. Hudbesvär.


Avkoppling - ett sätt att egenvårda din hud! Stressiga episoder kan innebära mer utslag på huden. Detta då stresshormonet Kortisol orsakar en högre talgproduktion vilket i sin tur ökar risken för igen-kloggning av porer och därmed utslag. Stress kan även, som ovan nämnts, genom att försvaga immunförsvaret förvärra tillstånd som eksem och psoriasis. Koppla av, dina porer kommer att tacka dig!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page